vaření
Kdo by neměl jídlo rád,pro mlsné jazýčky i pro začátečníky tu chci psát o dobrém papání
60 dkg vepřové kýty, 1 - 2 lžíce tuku, 2 cibule, sůl, pepř, muškátový oříšek, 80 dkg zeleniny (podle sezony - pórek, mrkev, kedlubny, celer) 0,4 l vývaru, 4 - 5 brambor.
Maso nakrájíme na kostky a na rozehřátém tuku opečeme. Předáme nakrájenou cibuli, chvíli společně opékáme, pak osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem. Zeleninu nakrájíme na kostky. Do hrnce střídavě skládáme vrstvu masa a vrstvu zeleniny, přelijeme polovinou vývaru a dobře zakryté dusíme v troubě asi hodinu. Poté přidáme na kostky nakrájené brambory se zbývajícím vývarem a dusíme dalších 30 minut.
1/2 kg vepřového masa, olej, 2 cibule, 1/2 pórku, 3 rajčata, 1 nepálivá a 1-2 pálivé papriky, mletá sladká paprika a sůl.
Vepřové maso nakrájíme na kostky a opečeme. Pak vybereme a do zbylého omastku dáme nakrájenou cibuli, pórek, oloupaná rajčata, papriku. Do měkké zeleniny přidáme nakonec maso a dochutíme.
1 kus vepřového kolena, sůl, ocet, bobkový list, nové koření, pepř celý, česnek, grilovací koření.
Policejní koleno 1 ks vepřového kolena
1.den... 1lt vody, 1 lžíce octa, 1 lžíce soli, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 6 pepře svaří se a nechá vychladnout. Po té se přidá 1 hlavička rozetřeného česneku do nálevu a ponoří se do něj koleno. Nechá se do druhého dne. 2. den.... Koleno se uvaří v tom nálevu téměř do měkka. Dá se na hodně vymaštěný plech a za stálého podlévání vodou se peče. Asi 10 min. před vyndáním z trouby - rozmíchá se med s grilovacím kořením a touto směsí se potře koleno a dopeče. Podává se se zeleninovou přílohou křenem a hořčicí
25 dkg vepřového masa (kýta, plecko), 50 dkg hovězího zadního masa, 5 dkg anglické slaniny, mletý pepř, sůl.
Plát vepřového i hovězího masa naklepeme, osolíme a opepříme. Hovězí potřeme hořčicí, položíme na něj vepřové maso a pokryjeme plátky slaniny. Svineme do závinu, zavážeme nití a opečeme na rozehřátém sádle ze všech stran. Přeložíme i s tukem do pekáče, přidáme 1 nakrájenou cibulí, 2 nakrájené mrkve, 1 nakrájenou petržel, bobkový list, 10 kuliček pepře, několik kuliček jalovce. V troubě pečeme do měkka, podléváme horkou vodou a 1 dl bílého vína. Koření odstraníme, zeleninu rozmixujeme a šťávu dochutíme. Podáváme s rýží, brambory nebo bramborovými knedlíky.
80 dkg zadního hovězího masa, 1 velké cibule, 3 lžíce sádla, 3 dkg slaniny, 3 lžíce hladké mouky, 15 dkg kořenové zeleniny, talířek hříbků nebo jiných hub, 0,7 l mléka, 0,1 l smetany, 1 lžička hořčice, divoké koření, ocet, sůl.
Připravené hovězí maso prošpikujeme slaninou, osolíme a opečeme společně s nadrobno nakrájenou cibulí na sádle dozlatova. Přidáme divoké koření, mírně zalijeme vodou a dusíme pod pokličkou za občasného podlévání doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a po zasmahnutí zalijeme vodou. Za stálého míchání provaříme, dochutíme hořčicí, přikyselíme octem a nakonec přidáme mléko a smetanu. Omáčku procedíme přes jemné síto a jako vložku přidáme povařenou a na nudle nakrájenou kořenovou zeleninu a očištěné na kostky nakrájené houby. Omáčku s tím vším ještě povaříme. Vhodnou přílohou jsou houskové knedlíky.
5 lžic sádla, 2 středně velké cibule, 1/2 lžičky mleté sladké papriky, 50 - 60 g hovězího masa, sůl, 1 - 2 sterilizované okurky.
Na větší části sádla zpěníme jednu nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme mletou papriku a na kostky pokrájené maso. Opečeme je po všech stranách, osolíme a mírně podlité dusíme doměkka. Do hotového guláše přidáme na nudličky nakrájené okurky a povrch posypeme osmaženými kroužky cibule.
25 dkg cibule, 4 lžíce sádla, 50 - 60 dkg předního hovězího masa (nejlépe kližky), 2 lžičky hladké mouky, 2 vrchovaté lžičky sladké mleté papriky, rajčatový protlak, 7 dl vývaru z kostí, sůl, 2 stroučky česneku, kmín, mletý pepř, majoránka, 2 párky.
Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na sádle dosvětlezlatova, přidáme na kostky nakrájené maso a za stálého míchání osmahneme, přidáme hladkou mouku a opět osmahneme. Zaprášíme sladkou paprikou, přidáme trochu rajčatového protlaku, znovu osmahneme a zalijeme vývarem. Osolíme, přidáme třený česnek, rozsekaný kmín, pepř a dusíme. Před dokončením přidáme najemno rozemletou majoránku. Před podávání se každá porce ozdobí půlkou ohřátého párku. Podáváme s houskovými knedlíky nebo vařenými brambory.
8 plátků kýty, 5 plátků slaniny, sůl, pepř, 4 velké cibule, tymián, plnotučná hořčice, 1 hrnek světlého piva.
Plátky masa nakrájíme na nudličky a opečeme na vyškvařené slanině. Posolíme, popepříme a dusíme ve vlastní šťávě, až je maso skoro měkké. Do druhého pekáčku střídavě skládáme maso posypané tymiánem a potřené hořčicí a vrstvy cibule nakrájené na kolečka. Postup opakujeme tak, aby poslední vrstva byla cibule. Zalijeme pivem a dáme zapéci do trouby. Když cibule na povrchu změkne, maso je hotové. Ještě horké je podáváme s chlebem nebo rýží.
4 porce kuřecích prsíček, 4 lžíce oleje, 10 dkg kuřecích jater, 10 - 15 dkg žampionů, 1 pórek, 10 dkg šunky, kari, mletý zázvor, mletý pepř, sůl.
Kuřecí maso nakrájíme na kostičky, okořeníme, osolíme, a za stálého míchání zprudka opečeme. Přidáme na nudličky nakrájená játra, očištěné a na plátky pokrájené žampiony a pórek. Ztlumíme a za stálého míchání opékáme doměkka. podle potřeby zastříkneme vodou nebo vývarem. Nakonec přidáme na nudličky pokrájenou šunku.
Kuře, sůl, paprika, sklenice kysaného zelí, 3 cibule, 10 dkg slaniny.
Menší kuře naporcujeme na čtvrtky, osolíme, posypeme sladkou paprikou. Na dno kastrolu rozložíme vrstvu kys. zelí, poklademe kolečky cibule a na tento základ položíme porce kuřete. Na každou dáme plátek slaniny. Nepodléváme, pečeme asi 45 minut. Kuře je lahodné a krásně křehké. Příloha: brambory, bramborové knedlíky